Vakantiewerk doe je allang niet meer alleen voor een extra zakcentje. Zes op de tien jongeren zien vakantiewerk vooral als een belangrijke eerste stap in hun carrière. Ook in de IT is dit het geval.

Dit blijkt uit onderzoek van uitzendbureau StudentenWerk, onderdeel van Young Capital, dat zich met name richt op jong talent op het gebied van ICT en Finance. Het bureau ondervroeg 1157 jongeren naar hun motivatie voor het zoeken van een vakantiebaan. Ruim vier op de tien jongeren noemen het opdoen van werkervaring als belangrijkste reden, twee op de tien hopen door goede prestaties als vakantiekracht een vaste (bij)baan bij een bedrijf te bemachtigen.

Geld blijft wel een belangrijke rol spelen: ruim een kwart van de jongeren neemt een vakantiebaan om snel geld te verdienen. Daarnaast is vakantiewerk voor een op de tien jongeren vooral een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Slechts 3,3 procent werkt in de zomer om zich niet te vervelen.

Vakantiewerk als cv-builder

“Het onderzoek bevestigt een trend die wij al een paar jaar zien in bij onze kandidaten”, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital, de organisatie achter StudentenWerk. Volgens Kooistra zijn jongeren van nu heel bewust bezig met hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. “Zij kiezen daarom vaker dan vroeger voor functies die goed staan op hun cv, zoals klantcontactmedewerker of administratief medewerker.”

Dat geldt ook voor IT-studenten, blijkt uit onderzoek van Blauw Research. Uit de Imago Blauwdruk Arbeidsmarkt ICT die binnenkort wordt gepresenteerd blijkt dat IT-studenten serieus nadenken over hun studiekeuze, bijbaantjes en toekomstige carrière. “Ze kijken bij de zoektocht naar vakantiewerk of bijbaantjes minder naar wat ze leuk vinden en wat goed verdient, en juist meer naar waar zij alvast nuttige werkervaring op kunnen doen en hoe zij zichzelf in de kijker te spelen bij potentiële werkgevers”, vertelt projectmanager Linda Metzemaekers.

Categories: carriere

Comments are closed.