Sponsors

Je hebt misschien wel eens gehoord van een persoonlijkheidstest. Deze testen geven veelal aan de hand van een aantal kleuren een overzicht van al je motivaties. Op deze manier krijg je een volledig beeld van jezelf waar je wel en geen energie uithaalt. Maar wat betekenen de kleuren uit de persoonlijkheidstest van Graves eigenlijk?

Wie is meneer Graves?

Er zijn vele persoonlijkheidstesten op de markt die gebruikmaken van verschillende theorieen. Niet elke theorie geeft je een compleet beeld van jezelf. Veelal plaatsen de verschillende theorieen je in een hokje. Waardoor je wel inzicht krijgt in een deel van jezelf, maar niet een volledig beeld. En dat is zonde. Moet ook hoogleraar Clare Graves hebben gedacht. Zijn visie op persoonlijke ontwikkeling is dat men zich pas écht kan ontwikkelen wanneer je een volledig beeld over jezelf hebt. Zelfbewustzijn is de eerste stap van verandering. Graves ontwikkelde een daarom persoonlijkheidstest waarbij een aantal verschillende kleuren inzicht in jezelf verschaffen.

De betekenis van alle kleuren

Iedere kleur heeft zijn eigen betekenis. Globaal zijn de kleuren in twee hoofdgroepen in gedeeld. Namelijk ‘wij’ en ‘ik’ kleuren. De ‘wij kleuren geven in de persoonlijkheidstest aan in hoeverre je gericht bent op je gedrag binnen een groep. De ‘ik’ kleuren zijn vanzelfsprekend gericht op jezelf.

Geel, oranje en rood zijn ‘ik’ kleuren. Geel staat voor kennis en creativiteit. Oranje is gericht op resultaat en ambitie. Terwijl rood juist staat voor snelheid en daadkracht.

Turquoise, groen, blauw en paars zijn dan vanzelfsprekend de ‘wij’ kleuren. Turquoise staat voor relativeren. Groen betekent in hoeverre harmonie en sociale contacten belangrijk voor je zijn. Blauw staat voor structuur en betrouwbaarheid. Paars is de kleur van geborgenheid en veiligheid.

Waar kan ik een persoonlijkheidstest afnemen?

Op internet is een enorme wildgroei aan aanbieders van persoonlijkheidstesten ontstaan. Allemaal bieden ze verschillende soorten testen aan van ook nog eens verschillende kwaliteit. Laat je daarom niet direct leiden door prijs. Bedenk vooraf goed wat je belangrijk vindt en wat je wil leren van een persoonlijkheidstest. Stem hier vervolgens je keuze op af. Je komt uiteindelijk veel verder met de juiste test.

 

Comments are closed.